Ingredience
3/4 hrnku sirupu (na jeho výrobu potřebujete 1 hrnek vody a 1 hrnek medu)
1/2 hrnku citronové šťávy
1 1/2 hrnku pomerančového džusu
1 1/2 hrnku bourbonu nebo whiskey
1 litr zázvorového piva
koktejlové třešně (maraschino) na ozdobu
Postup
Dopředu si vyrobte sirup. V menším hrnci přiveďte k varu 1 hrnek vody spolu s hrnkem medu. Poté sirup zchlaďte a uložte do ledničky.
Ve velké míse smíchejte sirup a všechny zbylé ingredience kromě zázvorového piva. To přidejte těsně před podáváním.
Na dno každé sklenice dejte koktejlovou třešeň a zalijte punčem.
Chin-chin!
TIP: Ozdobte si punč podle svého. Přidejte třeba celou skořici, badyán či snítku rozmarýnu.
Ingredience
3 polévkové lžíce medu
1 čajová lžička oleje
špetka chilli a mletého kardamonu (nebo skořice)
1 hrnek (250 ml) mandlí
špetka soli
Postup
Na nepřilnavé pánvi zahřejte na středním plameni med s olejem. Přidejte špetku chilli, soli a kardamonu/skořice. Poté, co směs začne bublat, přisypte mandle.
Za stálého míchání vařte asi 5 minut – dokud se medová směs téměř neodpaří a rovnoměrně obalené mandličky nezačnou hnědnout.
Ještě horké mandle rychle rozprostřete na plech vystlaný pečicím papírem. Po vychladnutí je rozlámejte na kousky a přeneste do vzduchotěsné nádoby.
Tam vydrží až 2 týdny. Ale to je jen teorie. Jsou tak dobré, že budou hned pryč.
Ingredience
4 hrušky – přepůlené a zbavené jádřinců, bubáků a stopek
plátky prosciutta
modrý sýr (asi 200 g)
větší hrst vyloupaných vlašských ořechů
med
Postup
Půlky hrušek položte na plech vystlaný pečicím papírem (slupkou dolu). Posypte je rozdrobeným modrým sýrem a nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 10-15 minut. Hrušky by měly být měkké, sýr roztavený a ořechy zlatavé. Zapečené hrušky zakápněte medem a podávejte s plátky prosciutta.
TIP: Hrušky můžete servírovat i syrové. Měsíček hrušky položte doprostřed plátku prosciutta, posypte rozdrobeným modrým sýrem a zakápněte medem. Prosciuotto obalte kolem hrušky a servírujte. MŇAM!